Το διπλό όφελος για οικονομία-τράπεζες από την επαναφορά του waiver


H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver, αποδεχόμενη τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, προσφέρει «ανάσα» ρευστότητας έως και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ, με τρεις αποφάσεις-κλειδιά τον τελευταίο μήνα, άνοιξε το δρόμο για την έκδοση νέων ομολόγων και τη διοχέτευση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Πρώτον, προχώρησε στην άρση των περιορισμών στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ, και, τρίτον, ανακοίνωσε χθες ότι επαναφέρει την εξαίρεση(waiver), κάνοντας δεκτούς τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε πλήρη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και αίροντας κάθε κίνδυνο να βρεθούν σε έλλειψη ρευστότητας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναφέρει η Euroxx, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες «ανάσα» ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και «αέρα» να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την τρέχουσα πανδημική κρίση, υπογραμμίζει.

Η ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά την χορήγηση του waiver με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον κάνει αποδεκτά και τα ομόλογα των τραπεζών για τη χορήγηση ρευστότητας.

Καλύπτει, έτσι, ένα μεγάλο ζητούμενο των ελληνικών τραπεζών και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατάκτηση του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με παρέμβασή του στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ήταν η πρώτη και τεράστια στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Για τις τελευταίες, είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Euroxx, «με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το ελληνικό Δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους (με όφελος και για το ίδιο το Δημόσιο) και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα ομόλογα των ίδιων των τραπεζών (τραπεζικά, εταιρικά, τιτλοποιημένα δάνεια), τα οποία αυτές χρησιμοποιούσαν ως collaterals για τον δανεισμό ρευστότητας από ξένες τράπεζες, με υψηλό επιτόκιο. Καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ήταν αποδεκτά από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης του κορονοϊού, εκτεθειμένες στον κίνδυνο οι ξένες τράπεζες να μην δεχτούν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα ως ενέχυρα. Θα κόβονταν, έτσι, ζωτικές γραμμές χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά και οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να ξεμείνουν από ρευστότητα. Από τον κίνδυνο αυτό βγάζει τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή ουσιαστική “επέκταση του waiver” και στα εταιρικά ομόλογα».

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.