Στ. Πέτσας: Ή αλλάζει την αδιέξοδη πολιτική ο Ερντογάν ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες

Στ. Πέτσας: Ή αλλάζει την αδιέξοδη πολιτική ο Ερντογάν ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες


Για «ενορχήστρωση» από την πλευρά της Τουρκίας που, αντί να σταματήσει τα δίκτυα διακινητών στο έδαφός της, έγινε η ίδια διακινητής κατατρεγμένων ανθρώπων για γεωπολιτικούς σκοπούς, αλλά και διακινητής fake news, μίλησε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, μέσω του «Ant1», πρόκειται πλέον για θέμα εθνικής ασφάλειας, όχι απλά μεταναστευτικό-προσφυγικό και γι’ αυτό το ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα περάσει κανείς. Άρα, αυτοί οι εξαπατημένοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί. Μετά τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τις τελευταίες μέρες – και εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες- η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του κ. Ερντογάν. Έχει δύο απλές επιλογές: Ή αλλάζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, για να τύχει ενίσχυσης – και οικονομικής- της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ή ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική, οπότε θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τις κυρώσεις» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως, παρά το «οργανωμένο σχέδιο» από τη γειτονική χώρα, «εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα. Και όσοι περνούν, μετά την προηγούμενη Κυριακή, δεν θα καταγράφονται, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης» επανέλαβε.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά fake news, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε και πάλι πως δεν ισχύουν τα περί τραυματιών ή και νεκρών. Όπως επισήμανε, «είναι ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφεύγει σε τόσο χονδροειδή ψέματα. Αλλά, ευτυχώς για εμάς, η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά, πέρα από τις διαψεύσεις, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Όταν λέει ο κ. Ερντογάν ότι πέρασαν 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ευρώπη και κανείς δεν τους βλέπει, αμέσως η αξιοπιστία του πηγαίνει στο μηδέν. Όταν λέει αντίστοιχα πράγματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σοϊλού, όταν μιλούν για νεκρούς και τραυματίες και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, παρά μόνο κατασκευασμένα βίντεο, πέφτει ξανά η αξιοπιστία τους στο μηδέν».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, διά της διπλωματικής οδού, μέσω των πρεσβειών της, ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι υπουργοί ενημερώνουν τους ομολόγους τους, ενώ ενημερώνονται ταυτόχρονα και τα ξένα ΜΜΕ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής δεν είναι στον βορρά, αλλά στον νότο, κοντά στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή από ελληνικής πλευράς, «αλλά είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα στις επόμενες ημέρες. Θα κλείσει και αυτό το κομμάτι» είπε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό υποστήριξε πως «όταν ζητάμε από τις τοπικές Αρχές να μας υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, θα ήταν υποκριτικό από μέρους μας να μην έχουμε όλες τις προτάσεις ανοιχτές. Και πράγματι είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ας προτείνει κάποια εναλλακτική, αρκεί να είναι βιώσιμη και να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Να έχει ικανή έκταση, να μπορεί να φιλοξενήσει υγειονομικές μονάδες, να παρέχονται όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Επομένως, όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα. Όποια δομή πάντως κατασκευαστεί, θα είναι κλειστή» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, επανέλαβε πως όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την περασμένη Κυριακή και μετά, θα μεταφερθούν σε κέντρα που θα δημιουργηθούν κοντά σε αεροδρόμιο -για αυτό έγινε η επιλογή των Σερρών και μιας περιοχής στην Αττική- προκειμένου να φύγουν γρήγορα. «Οι δομές αυτές θα είναι κλειστές και προσωρινές» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.